Se oss i sosialt media

NYBYGG

Festaften da Sauda fikk fornyet og nytt Folkets hus

Avatar photo

Publisert

den

Et lokalt engasjement uten sidestykke har gitt Sauda et nytt Folkets hus, hvor både det opprinnelige huset fra 1931 er ivaretatt og et nytt påbygg er kommet til.

Torsdag 20. september 2018 var det stor folkefest i Sauda i forbindelse med gjenåpningen.
Huset sto klart etter to års byggetid og nitidig restaurering.
Dagen startet med offisiell åpning på formiddagen med innlegg fra både ordfører, styreleder, historiker og fylkeskonservator med flere.
Opus Arkitekter fikk også anledning til å fortelle litt om sin tilnærming og gjennomføring av prosjektet, samt presentere øvrige rådgivere i teamet.
Senere på kvelden ble Nye Folkets Hus gjenåpnet med kulturelle innslag i storsalen fra både lokale og nasjonale artister: korsang, klassisk musikk, dans, revy & teater, trekkspillmusikk, duetter og mye mer.
Frikar var der med sin forestilling inspirert av Sauda og naturkraft.
Kjartan Fløgstad holdt kåseri om Folkets hus og fikk kjenne på Saudabuens stolthet under allsang og trampeklapp til avslutningsnummeret til Reidar Brendeland.
«Det e her me hørre te, det e her me helst vil bu!»
«Det var ein kveld av dei sjeldne og ei verdig åpning av kulturhuset vårt,» sier Inge Løyning fra Sauda Vekst.

Glede over nyåpningen av Folkets Hus i Sauda med både nyrestaurert Storesal frå 1931 og stort tilbygg. F.v. kulturhusleder Astrid Espeland, ordfører Asbjørn Birkeland og kultursjef Åshild Marie Øverland. Foto: Kulturhusplan DA. ©


Det er selskapet Sauda Folkets Hus AS (SFH) – etablert 8. mai 2015 – som har gjennomført prosjektet til over 50 millioner kroner, med nærmere 50 prosent egenkapital, gaver/tilskudd, arbeidsprakis/ samarbeid NAV og dugnad.
Bygningen er det best bevarte store Folkets Hus på de nye industristedene fra tiden 1905–1940 og har samtidig vært «samfunnshuset» i Sauda i hele etterkrigstiden.
Rogaland Fylkeskommune og Riksantikvaren har vurdert bygningen som et så viktig kulturminne at den blir nå fredet etter at restaurering og tilbygg er fullført.

Glade arkitekter, godt fornøyde med «mellomrommet» mot gamlebygget som er godt utnyttet til vestibyle og kafé. F.v. Per Christian Brynhildsen, Ratio sammen med prosjektansvarlig Pål S-N Reksten og dagleg leder Atle Strønstad hos Opus arkitekter. Foto: Kulturhusplan DA. ©


Restaureringarbeidene på det gamle bygget er omfattende.
Tak, yttervegger, tekniske anlegg, veggmaleri, dører, akustiske tiltak osv. er gjennomført ut fra antikvariske prinsipp.
Det er også nye moderne løsninger innen scene-, lys-, lyd- og bilde-teknikk – slik at det også kan fungere som et nytt kulturhus/kulturbygg med dagens kvaliteter.
Tilbygget gir universell tilgang og både sal og scene i det gamle bygget og i tillegg dekkes behovet for m.a. lydisolerte rom som ikke kunne løses i det gamle bygget uten konflikt med kulturminnehensyn.
Vel 900 kvadratmeter gulvflateflate har fått lydisolerte øvingsromfor teater kor, korps, band og kulturskole – med «Nyesalen» på ca. 130 m2 og 6 m takhøyde som det største både for øving og fremføring.
«Nyesalen» er også kommunen sitt nye livssynsnøytrale seremonirom, samt «intimscene» med teleskopamfi med 110 sitteeplasser.
I den gamle «Storesalen» er restaurering og tilbakeføring kombinert med bedre løsninger for romakustikk og teknisk oppgradering for scene- lys-, lyd- og bildeteknikk (SLLB).
Akustiker for heile prosjektet er Brekke & Stand v/ Lars Viddal Strand, Oslo og rådgiver for SLLB, Kulturhusplan DA, ved Rune Håndlykken, Drammen.
Ny vestibyle med bedre publikumsfasiliteter gir en daglig møteplass i huset der Kulturskolen, ungomsaktiviteter og privat kafédrift med kortreist kvalitetsmat blir viktige medspillere med kulturlivet sitt bruk.
Kulturhusleder Astrid Espeland er full av ideer til hva Nye Folkets hus skal være for innbyggerne i Sauda.
Målet til henne og kultursjef Åshild Marie Øverland er å gjøre bygget til et hus for folket.

Slik ser teleskopamfiet ut hos nye Sauda kulturhus, levert av Ilmonte.


Svenske Ilmonte har levert teleskopamfi til den nye salen. Teleskopamfiet er utrustet med den spesielle nye funksjonen som gir muligheten til å posisjonere amfiet fritt i rommet, som gir maksimum fleksibilitet. Den valgte stolmodellen er «Alstahaug».

F.v. Rune Thele, fylkeskultursjef, Jan Windsholt, antikvarisk rådgiver for prosjektet fra fylkeskommunen, Gro Lavold, arkitekten som har fulgt opp restaureringsarbeidet og Åshild Marie Øverland, kultursjef i Sauda kommune. Lillesalen i kjelleren er no ungdomsbasen i huset. Ungdommene fikk ta huset i bruk kvelden før den offisielle åpningen. Foto: Kulturhusplan DA. ©


Sauda er en kommune i Rogaland som består av Sauda by og omland rundt Saudafjorden i Ryfylke. Kommunen grenser i vest mot Etne, i nordøst mot Odda og i sør mot Suldal. I nord løper fylkesgrensen mot Hordaland, og Sauda er Rogalands nordligste kommune.
Befolkning: 4 760 (2017)

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

mars 2024
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Facebook

populær