Se oss i sosialt media

KORONAVIRUSET

Norske Konsertarrangørers kommentar til regjeringens tiltakspakke

Avatar photo

Publisert

den

– Vi står overfor en svært dramatisk situasjon, sier daglig leder Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører.

Den siste uken har det meste handlet om spredningen av Covid-19, og for musikkbransjen er det egentlig bare én måte å oppsummere det på: Vi står overfor en svært dramatisk situasjon. Dagens tiltakspakke fra regjeringen bidrar ikke i stor nok grad til å demme opp for de alvorlige konsekvensene, skriver Tone Østerdal i dette leserbrevet:
Norske Konsertarrangører har respekt for helsemyndighetenes svært krevende jobb i en situasjon som utvikler seg så raskt, og alle i musikkbransjen deltar med største selvfølgelighet i den nasjonale dugnaden for å hindre smittespredning. Men som en bransje som nå er pålagt ikke å drive næring har vi forventninger til at de samme myndighetene som har trykket på pauseknappen skal bidra til å holde bransjen flytende så lenge pausen varer.
Konserter og festivaler er blant de mest populære kulturtilbudene i befolkningen. 2/3 av alle nordmenn sier at de har vært på minst én konsert det siste året, og konsertenes plass i befolkningens kulturbruk har manifestert seg i solide tall for bransjen. Inntektene fra konsertvirksomhet har i gjennomsnitt vokst med ni prosent årlig i perioden fra 2012, og i 2018 utgjorde inntektene hele 2,8 milliarder kroner. Dette utgjorde 60 prosent av de samlede inntektene i musikkbransjen, og over 50 prosent av norske artisters inntekter kommer fra konsertvirksomhet.
Disse tallene mer enn antyder hva konsertvirksomheten betyr for arrangører, artister, aktører innen sceneteknisk produksjon og de andre leverandørleddene som omgir dem. Musikkbransjen bidrar med betydelig sysselsetting og utgjør en arbeidskraftintensiv bransje med verdikjeder hvor leddene er veldig avhengige av hverandre.

Norske Konsertarrangører (NKA) sin logo.


Samtidig er musikkbransjen preget av svært små marginer og høy grad av idealisme. For de fleste arrangører er virksomheten et økonomisk nullsumspill. De lever av å samle mennesker, og de tusenvis av unike møtene mellom artist og publikum er det nærmest umulig å sette en samfunnsmessig verdi på. De neste ukene, og potensielt månedene, skal publikum få kjenne på fraværet av det unikt mangfoldige konsert- og festivaltilbudet her til lands. Og publikum er et viktig poeng her: For markedet er der ennå. Som statsminister Erna Solberg påpekte under regjeringens pressekonferanse vil det komme en dag da vi skal gå på konserter igjen. Men da må hun faktisk sørge for at det er noen arrangører igjen.
Nå er det helt avgjørende at de statlige myndighetene tar inn over seg alvoret for vår bransje. Per i dag er det fullstendig stopp i inntektene for alle ledd i næringskjeden knyttet til konsertvirksomhet. Våre medlemmer melder om permitteringer og mange står på randen av konkurs. Endring av permitteringsreglene og skatte- og avgiftstiltakene er gode tiltak, men spørsmålet er om de vil effektueres raskt nok. Vi trenger også fortgang med tanke på å gi bedriftene utsatt merverdiavgift og arbeidsgiveravgift.
Og det aller viktigste: Vi er helt avhengige av at regjeringens tiltakspakke også inkluderer konkrete tiltak som retter seg mot musikkbransjen.
Vi trenger en kompensasjonsordning for virksomheter som rammes ved stenging/avlysning av arrangement begrunnet i folkehelsehensyn. Kompensasjonsordningen må omfatte både arrangører og underleverandører som rammes som følge av stenging/avlysning.
Og Erna, det haster. Veldig.

Tone Østerdal er daglig leder i Norske Konsertarrangører (NKA). Foto: Camilla Engum Paulsen.


FAKTA: Norske Konsertarrangører ble etablert i 1982 og er konsertarrangørenes interesse- og kompetanseorganisasjon. NKAs visjon er; Gode konsertopplevelser til alle! NKA arbeider for å gi medlemsorganisasjonene et tilbud som gjør dem i stand til å utvikle seg og være dyktige arrangører over tid, samt bidra til å øke profesjonaliteten i arrangørleddet. NKA organiserer over 400 festivaler, spillesteder, kulturhus, klubber, promotører og studentsamfunn.

John Berge er fra Kristiansund og har drevet med musikk siden tenårene. Han har bakgrunn fra medier som Tidens Krav, NTB, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, med flere. Du kan kontakte ham på telefon 975 99 007 eller e-post her.

Annonse

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi sender ut nyhetsbrev omtrent to ganger i måneden.

april 2024
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Facebook

populær